Zorg en steun in Wapserveen

Het uitzoeken van de hulp die voor jou het best geschikt is, is vaak een moeilijke aangelegenheid. Als je daarbij persoonlijk begeleid wilt worden, dan kun je contact opnemen met een Wapserveense buurtcoördinator. Je kunt hem/haar ook bellen als je acuut in moeilijke omstandigheden verkeert en het je niet lukt om tijdig familie, kennissen of professionele hulp voor je in te schakelen. Dan zijn er buren in Wapserveen die je tijdelijk een steuntje in de rug kunnen geven.
Deze vorm van naoberhulp, die bestaat uit begeleiding naar de professionele hulp- en zorginstanties of vrijwillige burenhulp in acute of kortdurende situaties, maakt het nu en in de toekomst mogelijk om zolang mogelijk in je eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Bovendien past het in de zorgwijzigingen die vanaf 1 januari 2015 in Nederland zijn ingevoerd. Gemeenten nemen nu zorgtaken over van de Centrale Overheid en Westerveld en willen toewerken naar dorpsnetwerken van vrijwillige en professionele zorg.


Welke hulp kan ik vragen?


Wil je professionele hulp, dan kun je dus jouw buurtcoördinator vragen samen met jou je weg te zoeken in de vele vormen van zorg en hulp die de gemeente Westerveld binnen haar grenzen heeft.

Heb je tijdelijk of acute steun nodig, dan schakelt de coördinator zo snel mogelijk een naober in, die de gevraagde steun kan en wil verlenen. Bij naoberhulp kun je denken aan tijdelijke huishoudelijke hulp, vervoer, oppas, een enkel klusje, tijdelijke zorg voor dieren of het erf, tijdelijke opvang of hulp bij het invullen van de zorgaanvraag WMO of andere computerzaken.

  • De klus die een dorpsgenoot uitvoert of de steun die deze tijdelijk verleent duurt maximaal 3 uur per keer.

  • In overleg met de naober die tijdelijk steun biedt, worden vooraf vergoeding van materiaal, brandstofkosten, e.d. overeen gekomen.

  • Je voert samen met de naober de regie over de uitvoering.


Hoe aanvragen?


Er zijn momenteel zes buurtcoördinatoren in Wapserveen waar je je vragen kunt voorleggen. Je kunt telefonisch contact opnemen of persoonlijk langs gaan:

  • Klaas Pijper:: Westeinde t/m Van Helomaweg-westzijde
  • Chantal Roozen:: Midden (vanaf de molen) t/m Van Helomaweg-oostzijde
  • Bertha Doorten: Midden (vanaf Wapserouwenweg tot de molen) Lege Doakenweg, Butenweg 1 (Zen centrum)
  • Truus Leutscher: : Oude Dijk, Verl. Oude Dijk, Butenweg en W.Dassenstraat
  • Antoon Vermeulen: Oosteinde ( tot nr. 26 ) , Oosterbutenweg, Wapserouwenweg
  • Berend Vrielink: Wapserveenseweg vanaf Aa-weg t/m Oosteinde (t/m nr. 24 )

Welke zorg en steun kunt U bieden?


Je begrijpt dat er voor het slagen van dit project naobers en dorpsgenoten nodig zijn, die als het zo uitkomt de tijdelijke of acute zorg en steun ook willen bieden. Zo ontstaat er een groep van mensen die voor elkaar zorgt. Als je ouder bent dan 18 jaar en mee wilt doen met de naoberhulp in jouw buurt, meld je dan aan bij je buurtcoördinator of via de dorpswebsite.
Geef (eventueel) aan wat je het liefst doet en hoeveel tijd je ongeveer ter beschikking hebt. Als er een zorgvraag komt die bij je past, word je door de buurtcoördinator gebeld en gekoppeld aan de zorgvrager.

Mogelijk zijn er Wapserveners die professioneel en tegen (geringe) betaling zorg en steun willen bieden en vermeld willen worden bij de overzichtslijst van zorgverleners in Westerveld. Neem dan contact op met Chantal Roozen, tel. 06-17086268 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Een overzicht van vrijwillige- en profesionele hulporganisatie is te vinden via deze link: overzicht hulporganisaties 
Werkgroep Zorg en Steun in Wapserveen