De grond is er, er is behoefte, de gemeente ondersteunt het, nu nog serieus geïnteresseerden en dan kan een bouwgroep aan de slag met het realiseren van nieuwbouwwoningen in Wapserveen.

Dorpsgemeenschap Wapserveen zet zich er voor in om de zo gewenste nieuwbouwwoningen te realiseren. Jeannet Stellink: “Uit de bewonersenquête die we in 2013 deden voor het dorpsplan bleek dat er behoefte is aan betaalbare woningen. Veel jongeren willen bijvoorbeeld graag in Wapserveen blijven wonen. En ook jonge gezinnen zijn geïnteresseerd in een betaalbare woning. Er zijn hier weinig mogelijkheden voor mensen met een smalle beurs, zeker nu de woningcorporatie alle vrijkomende huurwoningen verkoopt. Als dorpsgemeenschap vonden wij dat we daar iets mee moesten doen.”

 

Klaas Pijper maakt met Jeannet Stellink, Peter Oudshoorn en Betsy Klaver deel uit van de werkgroep die zich bezighoudt met het woonproject: “Een jaar geleden organiseerden we een informatiebijeenkomst om de belangstelling te peilen voor nieuwbouwwoningen in Wapserveen. De avond werd goed bezocht door vooral jonge starters.”

Om betaalbaar te kunnen bouwen verdiepte de dorpsgemeenschap zich in een nieuwbouwproject in Dwingeloo. Klaas: “Daar richtte een groep geïnteresseerden een eigen bouwgroep op om met een eenvoudige vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) mooie woningen te bouwen tegen aanvaardbare kosten. Door als groep zelf een plan op te stellen, daarbij een aannemer te zoeken en de grond rechtstreeks van de gemeente te kopen konden ze een aantal (kostbare) stappen overslaan (geen projectontwikkelaar, architect, makelaar).”

Dorpsgemeenschap Wapserveen is van plan dit model van Dwingeloo over te nemen. Jeannet: “Achter het dorpshuis De Wiekslag ligt een mooie bouwlocatie en de gemeente wil meewerken aan het plan. Er is een proefverkaveling gemaakt voor 14 woningen: 2 blokjes van 4 woningen en 3 blokjes van 2-onder-1 kap woningen. Dit is een voorbeeld hoe het eventueel kan, maar het kan nog alle kanten op.”Klaas vult aan:” Er zijn nu twee serieuze belangstellenden, maar er zijn er minimaal vier nodig om van start te kunnen gaan. Al deze woningen hoeven namelijk niet in één keer gebouwd te worden.”

Het dorp telt momenteel 330 huizen en ongeveer 800 inwoners. “Wapserveen is best in trek om wonen. Er is de laatste tijd een aantal gezinnen komen wonen. Het is een klein dorp met een actief verenigingsleven, een multifunctioneel dorpshuis, sportverenigingen en een brede school met sportzaal. Tegen de trend in lijkt het in Wapserveen niet te vergrijzen,” zegt Jeannet. “Vorig jaar werden er 13 kinderen geboren.”

Als er minimaal vier serieuze gegadigden zijn, kan de bouwgroep van start gaan. Klaas: ”Dan duurt het nog ongeveer een jaar voor de eerste schop de grond in kan gaan. De bouwgrond wordt voor een lagere prijs door de gemeente aangeboden. Hierdoor kunnen er woningen van € 135.000,- voor een tussenwoning tot € 190.000,- voor een royale 2-onder-1 kap woning gerealiseerd worden. Vrij op naam. En met de lage rente van nu is dat goedkoper dan huren. En er wordt zo gebouwd dat de energiekosten laag zijn, dat maakt het nóg interessanter. Wel is inzet van de kopers nodig om alles te realiseren, maar dat betekent ook dat er veel eigen inbreng is. Er ligt nog niets vast, over alles kan worden meegedacht.”

Wie geïnteresseerd is en meer informatie wil over het project kan contact opnemen met de werkgroep “Wonen in Wapserveen” via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tekst: Alanda de Boer, Da's Mooi, 27-01-2016